top of page

Soroptimisten schenken Racerunner

Sportclub Only Friends Achterhoek, voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een chronische ziekte, heeft er een tweede racerunner bij. De nieuwe loopfiets werd zaterdag bij het Prakticon, waar de jongeren elke zaterdag sporten, aangeboden door Club Doetinchem – IJsseloever van de Soroptimisten.

Door Josée Gruwel

De kleine Daan is super trots. Hij past precies op de nieuwe racerunner, die alleen vandaag versierd is met ballonnen. Als voorzitter Ankie Beugel van de Soroptimisten de loopfiets heeft aangeboden aan Ton Seegers, directeur van MIJN Bewegingscentrum en MIJN Therapiecentrum in Doetinchem en initiatiefnemer van Only Friends Achterhoek, fietst Daan samen met een sportmaatje, die toevallig ook Daan heet, een uitgezet parcours op de doodlopende weg voor het Prakticon. "Het zit heel fijn, want ik kan precies in de goede positie zitten", zegt hij.

"Voor kinderen met bijvoorbeeld een cerebrale parese is een racerunner ideaal", vertelt Seegers. "Ze kunnen zelf sturen en bewegen, hebben dus zelf de regie, en dat verhoogt hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. In een racerunner kun je ook niet vallen, je kunt grotere afstanden afleggen dan met een rolstoel en je bekijkt de wereld vanuit een ander perspectief dan in een rolstoel. Je zit niet steeds tegen de billen van anderen aan te kijken." Trainer Ronald Kolk: "De kinderen pakken snel de techniek van het fietsen op. Elke week gaan ze spelenderwijs een stapje verder. Gericht bezig zijn en doorzetten is hierbij belangrijk. Het plezier van de kinderen, hun lach en die van hun ouders, dat is zo mooi, daar doe ik het als vrijwilliger voor."

Soroptimisten Als de twee jongens hun parcours afleggen, kijken de vier dames als afvaardiging van Club Doetinchem-IJsseloever van de Soroptimisten, een wereldwijde organisatie met zo'n honderdduizend leden, tevreden toe. "Sorores betekent zusters. Wij komen vooral in actie voor vrouwen en meisjes. Wij willen hun levensomstandigheden verbeteren door middel van onderwijs onder andere. Het project van de racerunner past daar – ruim genomen – ook wel bij", vertelt Beugel. De afdeling steunt grote en kleine projecten. Het streven is om elk jaar ook een lokaal doel te kiezen. De gelden komen binnen door middel van fondsenwervingsactiviteiten als workshops, boekenmarkten, kledingbeurzen en kerstmarkten.

Only Friends Achterhoek Een kleine twee jaar geleden werd Only Friends Achterhoek opgericht. Het is een multisportvereniging waar gewerkt wordt vanuit de behoefte en belevingswereld van de jonge sporters en waar uit wordt gegaan van hun mogelijkheden. 'Je bent goed zoals je bent!' is het motto. De sportclub ontstond doordat Ton Seegers bij een tv-uitzending van Ivo Niehe getriggerd werd door het verhaal van Dennis Gebbink die Only Friends Amsterdam oprichtte, met als thuisbasis het Friendship Sports Centre in de hoofdstad. Inmiddels sporten er na twintig jaar in Amsterdam zevenhonderd jongelui en zijn er na twee jaar in Doetinchem zo'n 25 sporters actief. Judo, voetbal, fitness, boogschieten en tennis stonden er zaterdag in het Prakticon op het rooster, maar ook sporten als badminton, rolstoelbasketbal, boksen, boccia en bootcamp behoren tot de mogelijkheden. Al naar gelang de vraag.

Groei Seegers: "We begonnen met twee leden en blijven groeien. Daarom hebben we eigenlijk meer vrijwilligers nodig, en dat hoeven niet alleen sporters te zijn. Ook mensen die als hulp bij een sporter willen helpen zijn van harte welkom." Nog meer nodig? "We hebben nu een medium racerunner en een small exemplaar gesponsord gekregen. Wat zou het fijn zijn als we ook nog een large racerunner zouden mogen krijgen. Met wat we hebben doen we mee aan de Maron Achterhoek Run op zondag 18 augustus 's middags en de Kramp Run op zaterdag 7 september om 16.30 uur in het centrum van Varsseveld. Natuurlijk doen we mee voor onze kids, maar ook om het publiek de werking van het vervoermiddel te laten zien. De racerunner is ook in het gewone leven te gebruiken en als alternatief voor de rolstoel bijvoorbeeld bij een avondvierdaagse." Meer weten? Kijk op www.onlyfriendsachterhoek.nl of bel met Ton Seegers, telefoon 06 27404117.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook
bottom of page